Prijava

Trenutno poteka akcija brezplačne objave ponudb.

Zelševka

Zelševka je odlična pomladno - poletna potica z nadevom iz drobnjaka, značilna za idrijsko-cerkljansko območje. Njena priprava je zelo enostavna. Potico lahko pripravimo sladko ali slano. Pri pripravi sladke k nadevu dodamo tudi rozine. Slano zelševko lahko uživamo z dušenim kislim zeljem ali z joto.

 

Sestavine za testo

1 kg bele moke

1 kocka kvasa

25 g soli

1/2 l vode ali mleka

1 dcl olja

 

Sestavine za nadev

1/4 kg masla

velik šop drobnjaka

1 steblo mlade čebule

 

Postopek priprave

Iz sestavin zamesimo krušno testo, ki naj pokrito vzhaja. Razvaljamo ga na debelino 1 cm. Namažemo z raztopljenim maslom, na katerem smo na hitro popražili na drobno narezan drobnjak in stebla čebule. Drobnjak in čebulo ohladimo ter potresemo po testu. Testo zvijemo in ga pustimo še enkrat vzhajati. Zavitek položimo v pomaščen pekač. V pečici pečemo 1 uro pri temperaturi 170 stopinj celzija.

Najšboljša zelševka je sveža in še malo topla.

 

Dober tek!

Zadnje objave